Fransa’da emeklilik reformuna karşı grev çağrısı
Fransa’Başbakan Elisabeth Bornetarafından duyuruldu emeklilik yasagrev çağrılarına yol açtı.
Borne’nin emeklilik yaşının 2030 yılına kadar 64’e çıkarılacağı yönündeki açıklamaların ardından, ülkenin en büyük sekiz sendikası 19 Ocak’ta bir günlük grev çağrısında bulundu.
Fransa Demokratik Personel Konfederasyonu (CFDT) Başkanı Laurent Berger, sendika başkanlarıyla görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu. “Hiçbir şey böyle acımasız bir reformu haklı çıkaramaz”dedim.
Sendikalar, grevlerin uzun vadede emeklilik maddesine karşı güçlü bir hareket başlatmayı amaçladığını belirtti.
Cumhuriyetçiler Grubu’ndan olumlu açıklama: Bizi duydular
Macron ve Borne, emeklilik yasa tasarısını mutlak çoğunluğa sahip olmadıkları parlamentodan geçirmek zorunda kalacaklar. Parlamentonun alt meclisinde oyları belirleyici olacak Cumhuriyetçi Grup’un (LR) lideri Olivier Marleix, Borne’nin açıklamalarına olumlu tepki verdi. Marleix, vatandaşların emeklilik yaşına yaklaştıkça iş bulabilmelerini sağlamak için daha fazla çaba gösterilmesini istiyor. “Bizi duydular”dedim.
Fransa’nın ana işveren derneği MEDEF, Başbakan Borne’un açıklamalarını memnuniyetle karşıladı. Aşırı sağcı Marine Le Pen ise Borne’un açıklamalarına tepki gösterdi, “Fransızlar, bu haksız reformu engelleme konusundaki kararlılığımıza güvenebilir”dedim.
Emekli olabilmek için 2027’den itibaren 43 yıl çalışmış olmak gerekecek.
Tartışmalı yasaya göre, Fransa’da emeklilik yaşı bu yıl Eylül ayından itibaren kademeli olarak yılda 3 ay artırılacak ve emeklilik yaşı 2027’de 63 yıl 3 aya, 2030’da ise 64’e ulaşacak.
Ülkede emekli olabilmek için 2027 yılından itibaren 43 yıl çalışmış olmak gerekecek.